Behang banen knippen

Vóór u de rollen open maakt controleert u eerst of de productienummers van alle rollen hetzelfde zijn. Als de productienummers hetzelfde zijn, haal dan het plastic van de eerste rollen.

Bekijk aan de hand van de symbolen op het label of het behang in één richting of om en om geplakt moet worden (zie uitleg symbolen ). Bekijk ook hoelang de lijm op dit behang moet inweken.

Bewaar het label tot u helemaal klaar bent met behangen. Komt u onverwacht behang te kort (reken-, meet- en knipfouten zijn immers menselijk) dan heeft u het productienummer nog bij de hand.

U heeft gemeten hoe hoog de kamer is (zeker weten?). De lengte van elke baan is dan de kamerhoogte plus 10 cm. U heeft die 10 cm speling nodig omdat in veel huizen het plafond net wat scheef loopt (zelfs in nieuwbouwhuizen).

Zet een maatstreepje en vouw het behang terug – zijkanten op elkaar – precies op de plaats van dit streepje. Langs de vouwrand kunt u dan namelijk vrijwel exact loodrecht knippen.

Kies een vaste hoek van de baan (rechts- of linksboven) waar u telkens het nummer zet.

Schrijf altijd met potlood, want de inkt van een balpen of viltstift kan gaan vlekken door de lijm en trekt dan door het behang heen.

  1. Knip de eerste baan en zet op de achterkant een nummer 1.
  2. Leg dan de volgende baan naast de eerste. Kijk of het patroon aansluit.
  3. Knip de tweede baan af en nummer deze met een 2.
  4. Leg dan baan nummer 3 tegen baan nummer 2, etc.

Zo knipt u alle banen van een muur.

Meestal heeft u een halve baan nodig als opvulling tot aan een hoek. Meet dan zowel aan de boven- als aan de onderkant van de muur hoe breed de baan moet zijn. Muren staan zelden loodrecht. Tel bij de breedste maat 1,5 á 2 cm op voor de overlapping op de andere wand.

Bij het afmeten en -knippen van halve banen worden vaak fouten gemaakt. Let dus goed op: de originele zijkant komt tegen de vorige baan en de knipkant in de hoek.

Bij grote of diagonale patronen is het vaak handig om meerdere rollen tegelijk open te leggen. Voor het afknippen van elke baan kiest u dan de rol waarvan het patroon het beste aansluit op de vorige baan. Zo heeft u het minste knipverlies.