“Hindernis plakken”: hoeken behangen, raam-, deurkozijn

Een kamer bestaat uit meer dan rechte muren. U heeft altijd te maken met hoeken, kozijnen, ramen, stopcontacten, schakelaars etc. Hoe krijgt u ook hier een mooi resultaat? De Zoetermeerse Behanghal legt u graag uit hoe u dat doet.

Hoeken behangen

In een inwendige hoek (zoals de vier hoeken van een kamer) kunt u het behang beter niet door laten lopen. Als het behang opdroogt, krimpt het. In de hoek kan het behang dan lostrekken en rond gaan staan. Dat is minder mooi. Bovendien wordt de hoek dan kwetsbaar voor scheuren.

Het mooist is het om de baan 2 cm breder te knippen, zodat deze net door de hoek valt. Knip de baan boven en onderaan een stukje in (op de plaats van de vouw), zodat het behang goed door de hoek vouwt. De baan op de nieuwe muur knipt u dan zo af dat deze precies ín de hoek uitkomt.

 

Uitwendige muurhoeken

Ook bij uitwendige hoeken laat u de baan 2 á 3 cm om de hoek vallen. De baan van de andere muur laat u dan weer precies op de hoek uitkomen.

Behang plakken rond raam- en deurkozijnen

Als u bij het kozijn van een deur of raam komt, plakt u de ene zijkant van de baan gewoon op alsof er geen kozijn zit. Met een schaar knipt u vervolgens de ruwe vorm van de deur of het raam (te klein) weg. Dan knipt u het behang schuin in, naar de hoeken van het kozijn toe.

Wrijf met de stompe kant van een schaar het behang tegen het kozijn. Dan ontstaat er een vouwlijn.

Trek het behang weer rustig een stukje los en knip langs deze vouwlijn het behang netjes af. Resten behanglijm op het kozijn veegt u met een vochtig doekje weg.