Vóór het behangen: glad maken van de muur

Behang zit het mooiste als het strak zit. Daarom moet u proberen om de muur zo glad mogelijk te maken. Natuurlijk verwijdert u eerst eventuele spijkers, schroeven en uitstekende pluggen. Zij kunnen het nieuwe behang beschadigen en u kunt zichzelf eraan verwonden.

Als u een klauwhamer wilt gebruiken voor het verwijderen van de spijkers, stop dan een stuk stevig karton of dun stuk hout tussen de muur en de hamer. Zo voorkomt u beschadigingen.

Schroefgaten van schilderijen en dergelijke die u na het behangen weer wilt gebruiken, kunt u eventueel markeren met een stukje lucifer dat u 0,5 cm uit laat steken. Bij het behangen prikt dit dan door het nieuwe behang heen.

Gaten, gaatjes en scheuren maakt u dicht met een vulmiddel en een plamuurmes. Gebruikt het juiste vulmiddel dat past bij de grootte en diepte van de te vullen gaten. Soms zijn meerdere behandelingen nodig. Schuur de gevulde gaten na het drogen glad. Eerst met grof schuurpapier. Daarna met een fijner schuurpapier.

Gaten in de papieren onderlaag kunt u repareren met speciaal grondbehang (een soort onderbehang).

Het kan echter ook met restjes ongebruikt splijtbaar behang (bijvoorbeeld vinyl). Daarbij is het belangrijk dat u niet knipt, maar scheurt. (Knippen geeft een scherpe lijn die door het nieuwe behang zichtbaar is.) Scheur dus een stuk dat net groter is dan het te vullen gat. Lijm het vast. Als het stuk droog is, pelt u de vinyllaag eraf.

Met heel fijn schuurpapier kunt u eventueel opvallende naden in de papieren onderlaag gladder schuren.

Als er kalk of stukken muur loslaten, is de muur niet stevig genoeg om te behangen. Raadpleeg dan een vakman. Eventueel zal de muur eerst gestukadoord moeten worden.
Ook kleinere plekken zult u eerst moeten behandelen.

Zou u toch over zulke plekken behangen, dan zult u merken dat er tijdens het behangen telkens opnieuw deeltjes van de muur loslaten. Zeker bij de dunnere behangsoorten blijft ieder korreltje cement als een bobbeltje achter de nieuwe laag zichtbaar. Bovendien loopt u het risico dat het behang op deze plekken na het drogen gewoon loslaat.

Als de muur van nieuw stucwerk is voorzien, moet u dit eerst goed laten drogen. Dat duurt zeker enige dagen.

Vers geschilderde of gepleisterde vlakken kunnen het beste eerst met grondbehang worden beplakt. Vraag de medewerkers van de Zoetermeerse Behanghal naar advies.

Volgende pagina: Voorstrijken muur