Het voorbereiden van de muur

Vóór u gaat behangen maakt u eerst de ondergrond zo glad en schoon mogelijk. Dat wil zeggen dat u het oude behang verwijdert en alle oneffenheden in de muur gladmaakt. De werkwijze daarvoor vindt u op deze pagina.

Let op: De muur moet ook schoon zijn. Door de werking van het water en de lijm kan het oude vuil worden opgelost en in het nieuwe behang trekken. Met name nicotine-aanslag is berucht door de bruingele vlekken die het in uw nieuwe behang kan veroorzaken.

De moeite die u in het voorbereiden van de muur steekt, krijgt u later absoluut terug. Als de ondergrond goed hebt voorbereid zit het nieuwe behang strakker en mooier. U zult dan zeker veel meer eer van uw werk hebben!

Oud behang verwijderen: Splijten of strippen

Veel behangsoorten zijn splijtbaar (zie de symbolen op de verpakking). In dat geval kunt u zonder al te veel moeite de toplaag van de papieren onderlaag lostrekken. Dan heeft u een prima ondergrond om overheen te plakken.

Trek de laag niet loodrecht van de muur af. U loopt dan de kans om de onderlaag van de muur los te trekken. Let met name op bij de boven- en onderkant van een baan.

Andere behangsoorten zijn stripbaar (zie de symbolen op de verpakking). Dan is de behanglaag in zijn geheel los te trekken. Daarbij kan het wel gebeuren dat de ondergrond beschadigingen oploopt. Deze moet u weer wegwerken vóór het nieuwe behang geplakt kan worden.

Oud behang verwijderen: Afweken, afsteken

Als het behang niet splijt- of stripbaar is, moet u het behang afweken. Papierbehang kunt u afweken door het nat te maken met warm water. Dan laat het meestal wel los en kunt u met een plamuurmes afsteken.

Afwasbaar behang en overschilderbaar behang nemen echter nauwelijks water op. Dan moet u het oppervlak eerst opruwen met een staalborstel of een metalen lijmkam. Pas daarna kunt u met water en plamuurmes aan de slag.

Afsteken

Een beetje afwasmiddel in het water versnelt het weekproces.

Als het met water niet lukt, krijgt u met een goed afweekmiddel de klus meestal wel geklaard omdat het afweekmiddel de lijm oplost. Het afweekmiddel smeert u met een grote borstel op het behang (na eventueel opruwen van het oppervlak, zie hierboven). Na de inweektijd die vermeld staat op de verpakking, kunt u het plamuurmes achter het behang steken en zo losmaken van de muur.

Pas op dat u de muur niet beschadigt. Die beschadigingen moet u anders later weer repareren.

Oud behang verwijderen: Afstomen

Als de oude behanglaag echt vastzit, kunt u het beter afstomen. De stoom van het apparaat dringt dieper in de oude behanglagen en lost ook daar de lijm op. Hierdoor laat de laag los en kunt u het met een plamuurmes lossteken. Let goed op bij het gebruik van dit apparaat. Stoom kan ernstige brandwonden veroorzaken. Houd kinderen uit de buurt.

Vraag de medewerkers van de Zoetermeerse Behanghal hoe u met dit apparaat om moet gaan. Dan werkt u veilig en kan er niets misgaan.

Een afstoomapparaat heeft de Zoetermeerse Behanghal voor u.