Welk behang kiest u uit?

De Zoetermeerse Behanghal heeft een enorm ruim assortiment aan behang. Dat kan soms best overweldigen. Daarom is het handig om aan de volgende zaken te denken vóór u iets moois uitkiest.

  1. Het materiaal. Behang wordt van verschillende materialen gemaakt. En elk materiaal heeft zijn eigen kwaliteiten én eigen prijsklasse.
  2. Symbolen op de verpakking. Ze beschrijven de eigenschappen van uw behang. Zie ‘symbolen op de behang verpakking‘.
  3. Dessins en kleuren. Met de dessins en de kleuren kunt u de atmosfeer en ruimtelijke werking van een kamer beïnvloeden. Zie ‘het effect van behangdessins‘.
  4. Lambrisering of een behangrand. Door de muur door kleur- of materiaalverschil horizontaal te scheiden kunt u beïnvloeden hoe groot of klein een kamer lijkt. Zie ‘het effect van een behangrand

De Zoetermeerse Behanghal legt het u allemaal graag uit!

1. Soorten behang

De volgende soorten behang worden tegenwoordig het meest gebruikt.

Papier: Wordt veel gebruikt. Is meestal goedkoper. De dikkere soorten zijn gemakkelijk te verwerken. Let op of het behang afwasbaar en splijtbaar is. Dan is het niet moeilijk om het later weer van de muur te verwijderen.
Duplex: Dit behang bestaat uit twee lagen papier. Het is wat steviger dan gewoon papieren behang en daardoor wat gemakkelijker te verwerken.
Vinyl: Kunststof toplaag op papieren onderlaag, meestal voorzien van een structuur. Het is waterbestendig en kan op alle plaatsen worden gebruikt, dus ook in douches, keukens en andere ‘natte’ ruimtes. Het is gemakkelijk te verwerken, meestal splijtbaar, dus ook weer makkelijk te verwijderen.
Glasvezel: Oerdegelijk en praktisch onverwoestbaar. Dit behang wordt veel toegepast op scholen, kantoren en openbare gebouwen. Het is geschikt voor slechtere muren. Dit behang is goed overschilderbaar.
Vliesbehang: Wordt tegenwoordig steeds meer gebruikt. Bestaat uit een non-woven vlieslaag of een combinatie van vlies met vinyl. Het is vormvast en neemt geen vocht op. Daardoor krimpt of zet het niet uit als het met de natte lijm in contact komt. Vliesbehang kan goed onvolmaaktheden in de muur verbergen en overspant barsten en scheurtjes. Het is scheurvrij en schokbestendig. Bovendien is het volledig afwasbaar en moeilijk ontvlambaar. Het is dus geschikt voor de hele woning. Bij vliesbehang smeert u de lijm niet op het behang maar rechtstreeks op de muur!

Let op: elke behangsoort vraagt om een andere behanglijm!