Hoeveel behang heb ik nodig?

De meeste behangsoorten zitten op een rol van 53 cm breed en ± 10 meter lang. Bij alle berekeningen op de site wordt daarvan uitgegaan.

Als u de gehele kamer met hetzelfde behang wilt decoreren, doet u het volgende om het aantal rollen te berekenen dat u nodig heeft :

  1. U meet ten eerste de hoogte van uw kamer.
  2. Dan meet u de omtrek van de kamer: u telt gewoon de breedtes van elke muur bij elkaar op.
Heeft u erg brede en hoge ramen, dan mag u dit corrigeren. U trekt dan de breedte van de ramen van de totale kameromtrek af. (Het wordt dan wel even puzzelen hoeveel reststukken u kunt gebruiken om de muur boven en/of onder het raam te beplakken).
  1. Vervolgens deelt u de kameromtrek door de breedte van de rol (meestal 0,53 m). U heeft nu het aantal benodigde banen om de gehele kamer te behangen.
  2. Is uw kamer minder dan drie meter hoog? Dan haalt u uit één behangrol van 10 meter 3 banen. Is uw kamer minder dan 2,4 meter? Dan haalt u 4 banen uit één rol.
Let op: u heeft minimaal 10 cm extra nodig om het behang netjes af te kunnen werken langs plint en plafond. Als het behang een patroon heeft, heeft u bovendien langere banen nodig om de patronen op elkaar aan te kunnen laten sluiten.
  1. Deel dan het aantal benodigde banen voor de hele kameromtrek door het hierboven berekende aantal banen per rol (dus 3 of 4). De uitkomst van deze berekening is het aantal rollen dat u nodig heeft.

Als u twijfelt (bijvoorbeeld bij een groot patroon, of als uw kamer veel hoeken heeft die de berekening moeilijk maakt), neemt u voor de zekerheid enkele rollen extra. U kunt niet-gebruikte rollen meestal binnen 3 weken gewoon weer terugbrengen naar de Zoetermeerse Behanghal (overleg even van te voren).

Heeft u problemen met de berekening vraagt u dan gerust onze ervaren medewerkers om assistentie. Vertel hen wat de hoogte, breedte en lengte van uw kamer is of – nog beter – neem een plattegrondje mee, dan berekenen zij voor u hoeveel rollen u nodig heeft.