Wand horizontaal splitsen met rand of lambrisering

Een optische “truc” die vaak gebruikt wordt om een ruimte te beïnvloeden, is om één of meerdere muren te verdelen in een boven- en een ondervlak. Dat kan met een behangrand, lambrisering of met verf.

Behangranden zijn erg aan mode onderhevig. Telkens zijn ze een tijd helemaal in en dan weer een tijd helemaal uit om vervolgens weer terug te komen. Ze zorgen voor een kleurig of een chique accent. Ze kunnen langs plafondlijsten of halverwege de muur worden aangebracht.

Naast een behangrand kunt u de muur ook verdelen met een lambrisering van hout, geverfde vlakken en óók met voorgeprint behang.

Op welke hoogte brengt u de splitsing aan?

Als u een rand of lambrisering op de muur wilt aanbrengen, denk dan goed na op welke hoogte u dat doet. Die beïnvloedt namelijk de manier waarop de kamer op u overkomt. Met een rand die laag wordt aangebracht lijkt uw kamer hoger. En andersom: brengt u de rand hoog aan, dan lijkt de kamer wat lager.

Dus heeft u een kleine kamer, dan is het vaak beter om de rand wat lager aan te brengen. De kamer lijkt dan ruimer.

Rand te hoog. De kamer oogt “benauwend”
Beter

In een hoge kamer kunt u de rand beter wat hoger aanbrengen. Dat maakt de kamer iets knusser.

Rand te laag. De kamer oogt erg leeg Beter

Behalve met de hoogte waarop u de rand plakt kunt u ook met de kleuren van het behang erboven en eronder spelen. U kunt er voor kiezen om twee verschillende tinten, of verschillende patronen te combineren. Dat versterkt de hierboven genoemde optische werking van de behangrand.

Meestal wordt bovenin een lichtere kleur aangebracht als u het effect van meer licht en ruimte in een kamer wilt brengen. Donkere kleuren bovenin kunnen een kamer een chique uitstraling geven, maar kunnen de ruimte ook kleiner doen lijken.

Als u boven en onder hetzelfde behang wilt, kunt u eerst de muur volledig behangen en later de rand eroverheen plakken.

Let op: plakt u de rand over behang heen, dan heeft u een sterkere lijm nodig voor de rand. Vraag onze medewerkers.